Kuhinjsko korito je eno najbolj uporabnih elementov v kuhinji, zato lahko zamašitev kuhinjskega odtoka predstavlja precejšno preglavico. Če so zamašitve pogoste, je smiselno razmisliti o samem ravnanju s koritom. Obstaja več razlogov zakaj prihaja do zamašitev in eden od teh je tudi nespametno zlivanje preostankov hrane in maščobe v odtok.

Zataknjeni preostanki hrane v kuhinjskem odtoku so zelo pogost razlog slabe pretočnosti odtočnih cevi. Hrana, ki jo na primer speremo z umazanih krožnikov se prilepi na stene cevi ter s tem onemogoča prost pretok odpadne vode. Izredno dobro se sten cevi oprimejo žitarice in drobtine. Pri spiranju posode lahko uporabite cedilo, ki preprečuje spiranje že zelo majhnih delčkov v odtok.

Prav tako k zamašitvi kuhinjskega odtoka pripomorejo odpadne maščobe. Tekoča maščoba, ki se nahaja v juhah, omakah in solatnem prelivu, se ob ohlajanju strdi ter se tako oprime sten odtočnih cevi. Zamaščene cevi so bolj lepljive in nanje se lahko oprimejo  tudi delci, ki bi jih navadno lahko preprosto odplaknili z vodo. Torej, zlivanje preostankov hrane v korito ni priporočljivo. V primeru, da ne gre drugače, pa priporočamo da po tovrstnem početju v odtok stočite nekaj tople vode, ki bo do določene mere maščobo odplaknila.